’t Haagje
BrummensNieuws/ingezonden – 27 oktober 2023
Onderzoek behoud zomereiken ’t Haagje.
“Alles van waarde is weerloos” schreef Lucebert ooit. Welnu, de monumentale 125 jaar oude bomen worden gekapt omdat ze in de weg staan voor een weguitbreiding voor Folding Boxbord. Dit onderzoek wijst uit dat: “De bomen hebben het volwassen stadium bereikt. De maximale hoogte, bloei en zaadproduktie is bereikt”. Ik citeer B. de Vries uit BrummensNieuws van vorige week.
Lees verder…
Keuzes maken in onzekere tijden? Van Haagje naar Betonnen muur?
Op 27 september 2023 beslissen gedeputeerde staten over ’t Haagje. Een nieuwe weg voor folding boxboard eerbeek, dat wil groeien, gebaseerd op vergunningen uit een tijd dat de wereld er anders uitzag. In een dorp dat snakt naar ruimte. Er komt meer ruimte voor een industrie die steunt op fossiele brandstoffen en niet voor bewoners die zuchten onder overlast, slechte inspraak en bureaucratische muren. Een weg door het Haagje is de laatste dwaling om de overlast te maskeren. Uitbreiden als vlucht naar voren. Een muur van 5 tot 7 meter hoog om de fabriek voegt niets toe. Het fijnstof, de CO2, en de verkeers terreur stopt niet bij een muur. Een groen geschilderde muur is het toppunt van greenwashing.
De eik [125 jaar] wordt omgezaagd om 13 huizen te ontzien en een weg om te leggen. Hierdoor krijgen 7 huizen meer overlast.
De groei van het vrachtverkeer door de uitbreiding blijft een crime. Dit probleem stopt niet, met een nieuwe weg. De vrachtwagens moeten ook het dorp uit. Ook dat is door omliggende dorpen al aangekaart. Ook daar is overlast. Hoe dat goed aan te pakken? Je kunt niet overal muren bouwen.
Uiteindelijk moet de uitstoot naar nul! Papierfabriek fbe wordt groter en wil uitbreiden terwijl de machines nu 50% van de tijd stil staan. Hoe is dit te rijmen? Deze ‘groei’ is onnodig, ouderwets en onverantwoord.
OnsEerbeekBrummen wil een plan zien met deadlines en doelstellingen. Geen investeringen voor een fabriek de helft van de tijd stilstaat. Geen verdere natuur vernieling.
Het plan van de weg is oud, uit een tijd dat de wereld er anders uitzag. OnsEerbeekBrummen zou het rampzalig vinden als in deze doodsstrijd van de papierindustrie ook ‘t Haagje gaat sneuvelen.
Er zijn in de huidige marktbewegingen, een fabriek die half draait, stoppen van fossiele subsidie, een Europa dat veel goedkoper kan produceren, een matige uitbreidingspositie, meer bedreigingen dan kansen.
Natuurlijk heeft de provincie met goede bedoelingen vanuit een achterhaalde visie veel geld in dit project gestopt, maar wij vragen u er nog eens goed over na te denken. Want nog meer geld uitgeven dat later waardeloos blijkt is echt te pijnlijk voor woorden.
Eerbeek heeft nieuwe ondernemers nodig en een fijne leefomgeving. Geen dromen en oude plannen. OnsEerbeekBrummen wil echte oplossingen!
Groeten van ONS
BrummensNieuws – 21 september 2023
Provincie kocht grond nabij Het Haagje
BrummensNieuws – 8 september 2023
Bewoners zien piketpaaltjes langs Het Haagje al staan
EERBEEK, 14 december 2021 – Dat er wat moet veranderen aan de verkeerssituatie rondom Folding Boxboard Eerbeek (FBE), voormalig Mayr-Melnhof, is voor veel buurtbewoners wel duidelijk. Het toenemend aantal vrachtwagens dat dagelijks over een weg rijdt, die daar eigenlijk niet voor is ingericht, zorgt voor onveilige situaties en het verkeer loopt regelmatig vast. De provincie werkte verschillende alternatieve routes uit en kwam tot de conclusie dat route E, een route die dwars door een groenstrook van ’t Haagje loopt, de meest ideale is. Omwonenden zijn het daar niet mee eens. Ze vrezen voor de veiligheid en dreigen hun vrije uitzicht en het schaarse groen in hun wijk te verliezen.
“Dat die fabriek er staat, daar kunnen we niet omheen”, vertelt Gaaijo Hoekstra. Hij is de woordvoerder van de actiegroep die omwonenden van ’t Haagje hebben gevormd. “Toen wij hier drie jaar geleden kwamen wonen, hebben wij goed gekeken naar de eventuele overlast die het wonen zo dicht bij een fabriek zou geven. We kwamen tot de conclusie dat die er vrijwel niet was. Ook nu we er een paar jaar wonen, hebben we nog geen enkele keer hoeven klagen. Maar de route die de Provincie nu voor ogen heeft, daar komen we tegen in actie.”
De provincie Gelderland koos in november voor Route E. Op een groenstrook die aan ’t Haagje ligt, wordt een weg gebouwd, die via een bocht uitkomt op de Coldenhovenseweg. Een groene geluidswal moet de overlast voor de omwonenden beperken. Een nieuwe weg is nodig, aangezien de productie van de fabriek FBE de komende jaren wordt verhoogd. Dit heeft een toenemend aantal vrachtwagens tot gevolg.
Groene muur
“Volgens de berekeningen van de provincie, valt alles binnen de opgestelde normen. Maar je kan je toch niet voorstellen dat 350 vrachtwagenbewegingen langs je huis per dag, niet voor overlast zorgen”, aldus Jan van Lijden, samen met Gaaijo en andere omwonenden verzet hij zich dan ook tegen de plannen. Hij woont al 20 jaar met plezier aan ’t Haagje. Toen hij de woning kocht informeerde ook hij bij de gemeente naar de plannen voor de groenstrook voor zijn huis. “Dat daar iets mee ging gebeuren, was destijds onbespreekbaar.” Nu, 20 jaar later, vreest hij voor zijn vrije uitzicht op de schaapjes die voor zijn huis lopen. “Ze hebben het dan wel over een ‘groene muur’, maar het feit is dat wij straks gewoon vanuit onze tuin tegen een muur aan gaan kijken.”
De nieuwe weg betekent voor Gaaijo en andere buurtbewoners dat een belangrijk stukje groen verdwijnt uit hun buurt. “Het is een ontmoetingsplek. Mensen lopen hier met hun hond en kinderen spelen er.” Maar het is volgens Gaaijo niet alleen eigenbelang als direct omwonende dat hem ertoe beweegt om te protesteren tegen die nieuwe weg. “Het komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Kinderen die naar school moeten, moeten in de nieuwe situatie twee gevaarlijke kruisingen oversteken. En er is volgens ons gewoon een beter alternatief.”
Alternatief
Omwonenden hadden namelijk liever gezien dat er gekozen was voor route B. In dit scenario gaat de aan- en afrijdroute van de vrachtwagens over het terrein van FBE, via het industriegebied. “Op deze manier dwing je FBE om hun eigen probleem op te lossen”, vindt Gaaijo. “Deze route zou via een groot deel van het eigen terrein van de fabriek lopen en de buurt daarmee ontzien. Een tweetal bedrijven zouden daar voor onteigend moeten worden. Natuurlijk is dat ook erg vervelend, maar dat weegt niet op tegen een hele woonwijk die met de nieuwe weg gedupeerd wordt.”
Om hun ongenoegen onder de aandacht te brengen, hingen omwonenden onlangs spandoeken op. Zestig omwonenden verzamelden zich tijdens deze protestactie. De provincie is momenteel nog bezig met het verder uitwerken van de plannen. Deze worden daarna ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten. Gaaijo en Jan blijven strijden tegen de weg en hopen Route B weer in het vizier van de provincie te krijgen. “We blijven protesteren. Mocht de provincie route E wel definitief willen uitvoeren, dan stappen we naar de rechter.”